
Bennink verdiende 100 miljoen euro bij Numico
Uit het boek, dat medio september verschijnt, blijkt dat bestuurders elkaar de tent uitvochten, wat het bedrijf tientallen miljoenen euro’s aan vertrekregelingen kostte. Dat meldt RTL Z.
Emiel van Veen was jarenlang financieel directeur en later ook commissaris van Numico. Volgens Van Veen ging Bennink slecht om met kritiek en had hij de verkoop van bedrijfsonderdelen beter kunnen managen.
De managementbijeenkomsten werden steeds extremer: er werden miljoenen euro’s besteed aan ontmoetingen in Portugal, Turkije en Dubai. De inrichting van een nieuw hoofdkantoor op Schiphol, door ontwerper Piet Boon, kostte het bedrijf 15 miljoen euro.
Overname
Van Veen onthult ook dat Numico in zowel 1994 als 1998 een overnamebod naast zich heeft neergelegd.
In 1994 bood het Zwitserse Sandoz 160 tot 180 gulden per aandeel, op het moment dat het aandeel op de beurs 76 gulden noteerde. Er vonden diverse informele gesprekken plaats, maar Numico wilde pas echt praten bij een bod van 200 gulden per aandeel wat Sandoz te veel vond.
In 1998 deed Novatis een poging, dat een belang in Numico wilde. Het kwam tot een akkoord op hoofdlijnen, maar de overeenkomst ging niet door. Van Veen wijt dit aan de wispelturige opstelling van Hans van der Wielen, die op dat moment bestuursvoorzitter was.
Bennink
In 2002 vertrok Bennink bij Danone en volgde Van der Wielen op bij Numico.
Al in 2004 en 2005 rekenden Bennink en andere bestuurders op een verkoop van Numico. De beloningspakketten werden zodanig opgezet dat de verkoop tientallen miljoenen euro’s per persoon zou opleveren, waar slechts 36 procent belasting over betaald diende te worden.
Juli 2007 deed Danone een bod van 12,3 miljard euro op Numico. Het bestuur steunde het bod. In november 2007 was de overname afgerond.