TOKIO - De Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) heeft dinsdag een omvangrijke herstructurering aangekondigd. Het bedrijf schrapt duizenden banen, vermindert het aantal routes en stelt vliegtuigen buiten gebruik.

JAL gaat gebukt onder een miljardenschuld en vroeg in januari uitstel van betaling aan.

JAL schrapt 16.000 banen en haalt 103 vliegtuigen uit roulatie. Ook worden 49 routes geschrapt. De schuldeisers van JAL schelden op hun beurt 522 miljard yen (4,9 miljard euro) kwijt en het bedrijf krijgt een kapitaalinjectie van 350 miljard yen van de Japanse overheid.

Oorspronkelijk zou JAL al twee maanden geleden met een reorganisatieplan komen, maar het concern had meer tijd nodig om de maatregelen aan te scherpen.

Verlies

De sanering is nodig om JAL weer winstgevend te maken. De maatschappij verwacht in het boekjaar tot en met eind maart 2011 weer winst te kunnen boeken.

JAL leed jarenlang verlies onder druk van onrendabele routes en hoge pensioenkosten. In februari werd de beursnotering in Tokio stopgezet. JAL heeft plannen om in maart 2012 weer naar de beurs te gaan.

Prijsvechter

JAL liet weten plannen te hebben voor de oprichting van een prijsvechter om extra inkomsten binnen te halen. De nieuwe maatschappij zou onder een andere naam gaan vliegen dan JAL.

In juni maakte de Japanse rivaal All Nippon Airways (ANA) ook al bekend een prijsvechter op te willen richten. Sinds januari is JAL door ANA van de troon gestoten als grootste luchtvaartmaatschappij van Japan.