DEN HAAG - Telecomtoezichthouder Opta start per direct een nieuw onderzoek naar de televisiemarkt. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) haalde kort geleden een streep door het besluit van Opta om de kabelmarkt open te breken.

Deze uitspraak biedt geen ruimte voor een snelle openstelling van de tv-kabel, verklaarde Opta dinsdag. De toezichthouder verwacht binnen een jaar een nieuw besluit te nemen op basis van het nieuwe onderzoek.

Door het vonnis van het CBb kunnen tv-kijkers toch niet kiezen bij welke aanbieder zij kabeltelevisie willen afnemen. Tele2 sprong deze zomer in het gat dat door de opening van de kabelmarkt was geboden, maar kan de concurrentie nu niet aangaan.

Problemen

''De uitspraak van de rechter betekent niet dat de problemen die Opta twee jaar geleden constateerde, automatisch verdwenen zijn. Opta vindt het belangrijk dat consumenten voldoende keuze hebben en niet te veel betalen voor hun televisie-abonnement'', stelde Optavoorzitter Chris Fonteijn

Opta gaat zich in de nieuwe analyse ook richten op de bundels van telefonie, internet en televisie, aangezien steeds meer klanten zo'n pakket afnemen. Als blijkt dat het nog steeds nodig is om in te grijpen, moet Opta de Europese Commissie overtuigen van de noodzaak tot regulering. Partijen kunnen dan ook weer beroep aantekenen tegen het besluit.

Reacties

Telecomaanbieder Tele2 is tevreden met de beslissing van de Opta. ''Dit is niet meer dan logisch'', zei een woordvoerder van Tele2.

Tele2 hoopt dat het onderzoek van Opta ertoe leidt dat kabelmaatschappijen hun netwerken opnieuw openstellen voor concurrenten, zodat tv-kijkers kunnen kiezen bij welke kabelmaatschappij zij een abonnement nemen. ''Iedereen kan toch zien dat er nu helemaal geen keuzevrijheid is'', aldus de woordvoerder.

Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo liet weten graag mee te werken aan het nieuwe onderzoek van Opta. Volgens Ziggo is er momenteel echter voldoende concurrentie via de huidige netwerken zoals de ether, satelliet, DSL en kabel.

Het kabelbedrijf staat nog steeds achter het besluit van het CBb. ''Daaruit bleek dat er geen enkele aanleiding was om in te grijpen op de kabelmarkt. Wij weten niet wat we moeten verwachten van het nieuwe onderzoek'', liet een woordvoerder weten.

UPC liet eveneens weten het nieuwe onderzoek te steunen. Het kabelbedrijf vindt dat de consument genoeg keuze heeft. ''Er is genoeg concurrentie op de markt. Wij hopen dat dit naar voren komt uit het nieuwe onderzoek'', liet een woordvoerster weten.