DEN HAAG - De ontwikkelingshulporganisatie NOTS Foundation gaat haar microkredieten financieren met de uitgifte van obligaties aan particuliere beleggers in Nederland.

Steeds meer organisaties voor goede doelen zullen deze nieuwe financieringstrend volgen omdat financiering met kapitaal van beleggers belangrijke voordelen heeft ten opzichte van financiering met subsidies en donaties, aldus NOTS-directeur Bert Hartman.

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden FMO ondersteunt de uitgifte van de NOTS obligaties door 12 miljoen euro aan NOTS te verstrekken. De afdeling Ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse betaalt daarvan 7 miljoen, aldus een woordvoerder dinsdag.

Voordelen

De partijen zien grote voordelen. Op de eerste plaats is de hoeveelheid beleggingskapitaal in de wereld vele malen groter dan de hoeveelheid subsidie- en donatiegelden. Op de tweede plaats stellen beleggers zich veel kritischer op dan donateurs.

Beleggers willen er immers van overtuigd worden dat ze hun geld, inclusief rendement, terugontvangen. Deze kritische houding komt de effectiviteit en efficiëntie van de activiteiten van de goede doelen organisatie ten goede.

Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken is deze vorm van ontwikkelingssamenwerking volgens een woordvoerder ook belangrijk omdat dankzij publiek ontwikkelingsgeld privaat geld kan worden aangetrokken voor ontwikkelingsdoelen. Op deze wijze worden ook nieuwe partijen bij ontwikkelingssamenwerking betrokken.