MADRID - Spanje trekt weer meer toeristen. Na de dramatische afname vorig jaar, beleeft de Spaanse reisbranche deze zomer een nieuwe opleving. Maar de hoteliers en restauranthouders staan niet te juichen.

De hotels op Majorca en aan de Costa Brava zijn veelal volgeboekt en aan de stranden moeten badgasten zoeken naar een vrij plekje. Het is er bijna even druk als voor de economische crisis.

In juli steeg het aantal buitenlandse vakantiegangers in Spanje met 4,5 procent naar 7 miljoen. Vooral Majorca is populair met 1,7 miljoen bezoekers, ruim 9 procent meer dan vorig jaar.

Hotelhouders

De hotelhouders moesten de toeristen echter lokken met flinke kortingen. ''Het ontbreekt ons niet aan gasten, maar er komt minder geld in de kassa's dan in voorgaande jaren'', zegt Joan Antoni Padró van de hoteliersvereniging aan de Costa Dorada dinsdag in de krant El País.

De kamerprijzen in de Spaanse hotels liggen gemiddeld 1 procent onder het niveau van vorig jaar.

De branche lijdt ook onder de slechte start van het reisseizoen. Langdurige sneeuwval en de vulkaanas hielden veel toeristen weg. Het totale aantal toeristen in de eerste zeven maanden van het jaar ligt nog 0,4 procent onder dat van vorig jaar.

Toerisme

Vorig jaar kreeg het toerisme in Spanje de grootste klap in zijn bestaan. Het aantal vakantiegangers zakte met 8,7 procent naar 52 miljoen, waarmee het land terugviel tot de stand van 2003.

De Spanjaarden waren er voordien aan gewend dat de toestroom van badgasten en andere toeristen steeds records brak. Spanje had zelfs de Verenigde Staten gepasseerd als het tweede vakantieland ter wereld, na Frankrijk.

Inkomsten

Het toerisme is de belangrijkste sector van de Spaanse economie. De inkomsten zijn goed voor 10 procent van het bruto nationaal product. Na de instorting van de bouwsector is het feitelijk nog de enige goedfunctionerende motor van de Spaanse economie.

De branche kampt echter met een blijvend overaanbod aan hotelkamers, erkent vicepresident José Luis Zoreda van de lobby-organisatie voor toerisme Exceltur. ''Ondanks de crisis zijn er sinds begin dit jaar nog zo'n honderd nieuwe hotels geopend. Dat drukt de prijs.''

Volgens experts is de formule sol y playa (zon en zee) bovendien achterhaald. Simpele strAndrejzen worden in landen als Turkije en Kroatië goedkoper aangeboden.