AMSTERDAM - The Entertainment Group (TEG) is failliet gegaan door wanbeleid. Het bestuur heeft risicovolle leningen verstrekt die geen zakelijk doel dienden, roekeloze overnames gedaan en ruim 300.000 euro aan het bedrijf onttrokken.

Dat stelt curator Jan Padberg in een dinsdag verschenen rapport over het artiestenbedrijf van Marco Borsato. De zanger zelf treft geen blaam.

TEG verstrekte de afgelopen jaren grote leningen aan zusterbedrijven zonder na te gaan of die konden worden terugbetaald. Daardoor verloor het bedrijf 5 miljoen euro aan liquiditeit. Er waren geen zakelijke redenen om deze leningen te verstrekken. Volgens de curator is er dan ook sprake van ''ontoelaatbare belangenverstrengeling''.

Liquiditeit

Verder kocht de firma de afgelopen jaren bedrijven die verlies maakten of nauwelijks bijdroegen aan het operationele resultaat. Daardoor nam de liquiditeit sinds 2006 af met 10 miljoen euro.

Volgens de curator heeft een van de bestuurders bovendien ruim 300.000 euro verduisterd en zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Hij heeft aangifte tegen deze persoon gedaan.

'Ondeugdelijk'

Verder was de administratie van TEG ''fundamenteel ondeugdelijk'', aldus Padberg. De boeken boden onvoldoende inzicht in de financiële situatie. Het bedrijf verstrekte grote leningen en deed overnames, terwijl volkomen onduidelijk was of dat wel verantwoord was.

Volgens de curator is er sprake van onbehoorlijk bestuur en heeft dat tot het faillissement van TEG geleid. Hij stelt de bestuurders die de afgelopen jaren aan het roer van het bedrijf stonden daarvoor aansprakelijk. Dat gebeurt mogelijk ook met anderen die het beleid bepaalden.

'Vrij stuitend'

Padberg zei in een toelichting op zijn rapport dat Borsato zelf niets verweten kan worden. De zanger was een van de aandeelhouders van TEG, maar was zelf niet bij de dagelijkse leiding betrokken.

De curator liet verder weten de gang van zaken bij het bedrijf ''vrij stuitend'' te vinden. ''Dit heb ik eigenlijk in deze mate nog nooit meegemaakt.''

De rechtbank verklaarde de onderneming van Borsato in september vorig jaar failliet. Het entertainmentbedrijf organiseerde grote concerten en begeleidde Nederlandse artiesten als Guus Meeuwis, Edsilia Rombley, Ilse DeLange en VanVelzen.