IJSSELMUIDEN - Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft maandag in IJsselmuiden symbolisch een groot aardwarmteproject opgestart. Met warm water opgepompt van een diepte van twee kilometer moeten de kassen van drie tuinders verwarmd gaan worden.

De minister onthulde een bouwbord op de plaats waar de eerste boorput geslagen wordt. Het is volgens haar het eerste project in Nederland waarbij meerdere bedrijven samen gaan boren naar warmte.

De ondernemers willen samen met andere tuinders in glastuinbouwgebied de Koekoekspolder in de gemeente Kampen uiteindelijk uit acht bronnen aardwarmte naar boven halen. De kosten van het totale project zijn begroot op 63 miljoen euro.

Aardwarmte

In januari moet de eerste aardwarmte door de kassen stromen. Het water komt uit warmere aardlagen via een eerste put naar boven. Het afgekoelde water stroomt dan via een tweede boorput terug.

Provincie Overijssel en gemeente Kampen stelden eerder een lening van 6,7 miljoen euro beschikbaar om de bouw mogelijk te maken.

Tuinders

Gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA, Ruimte, Wonen en Milieu) hoopt dat meer tuinders volgen. ''De volgende stap is dat met het restafval van de tuinders via een vergistingsinstallatie ook energie wordt opgewekt.''

De provincie heeft een fonds van 70 miljoen euro opgericht voor dergelijke duurzame projecten.