AMSTERDAM – Zakenman Jan-Dirk Paarlberg ontkent dat hij geld voor Holleeder zou hebben witgewassen. “Uit niets blijkt dat ik de bedoeling had dit geld wit te wassen”, aldus Paarlberg in een interview met het tijdschrift Miljonair.

Paarlberg werd in juni veroordeeld tot 4,5 jaar cel onder meer voor het witwassen van het geld dat Willem Holleeder zou hebben afgeperst van Willem Endstra. Paarlberg zei destijds tegen de rechtbank dat de storting van 8,5 miljoen gulden in contanten op een Luxemburgse bankrekening afkomstig was van de verkoop van kunstwerken.

Paarlberg wist niet wie de koper van de kunstwerken was, ook kon hij niet de namen van de kunstwerken noemen. Wel wist de zakenman te melden dat het om schilderijen van Kees van Dongen ging en een beeld van Fernando Botero.

Bewijs

Volgens Miljonair zijn ontlastende verklaringen van de kunsthandelaar waar Paarlberg zelf de kunstwerken had gekocht niet meegenomen in de beoordeling.

Paarlberg heeft het gevoel dat de rechtbank “erg vooringenomen” was. “Als je het vonnis bekijkt, zie je dat er geen enkel bewijs is, alleen aannames”, aldus Paarlberg tegenover het tijdschrift.

Schilderijen

Paarlberg vertelt dat hij regelmatig schilderijen kocht en verkocht, maar dat deze transactie als enige contant afgehandeld werd. Hij kreeg een reistas gevuld met briefjes contant geld, die hij in eerste instantie thuis in de kluis zette.

Uiteindelijk werd het geld via trustkantoor FTC per beveiligd transport naar Luxemburg gebracht, verzekerd en voorzien van kwitanties waar Paarlberg voor tekende. Volgens de zakenman hét bewijs dat het geen zwart geld betrof.

Ook omdat hij vervolgens delen van het geld van Luxemburg naar Nederland heeft overgeboekt. “Dat doe je dus niet als je heimelijk zwart geld wilt wegsluizen”, aldus de zakenman.