BERLIJN - In Duitsland is een rel losgebarsten rond een bestuurslid van de Bundesbank, de Duitse centrale bank. Thilo Sarrazin ligt onder vuur na controversiële uitspraken over bepaalde bevolkingsgroepen.

Sarrazin onthulde maandag een boek met de titel Duitsland schaft zichzelf af. Hierin bespreekt hij het onderwerp integratie in Duitsland.

Thilo heeft onder meer gezegd dat Turken in Berlijn geen andere economische functie hebben dan het verkopen van groente en fruit en dat alle Joden en Basken een specifiek gen delen.

Mening

Bij de presentatie zei hij maandag dat hij, net als elke andere Bundesbankmedewerker, het recht heeft zijn mening te uiten. Bondskanselier Angela Merkel liet echter blijken daar anders over te denken. Zij noemde de opmerkingen van Sarrazin ''compleet onacceptabel''. ''De manier waarop dit wordt besproken, verdeelt de samenleving'', aldus Merkel op de Duitse zender ARD.

Ook binnen de SPD, de partij van Sarrazin, zijn de opmerkingen slecht gevallen. De sociaal-democraten zijn een procedure gestart om hem uit de partij te zetten. Namens deze partij was Sarrazin eerder minister van Financiën van de deelstaat Berlijn.

Axel Weber, de president van de Bundesbank, zal naar verwachting maandag een verklaring geven over de kwestie.

Weber, die geldt als een goede kandidaat voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank, zat de afgelopen dagen in de Verenigde Staten voor een jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

Gedistantieerd

De Bundesbank heeft zich maandag gedistantieerd van de controversiële uitspraken. Dat gebeurde na een speciaal ingelaste vergadering van de centrale bank.

''De meningen van Thilo Sarrazin reflecteren niet de standpunten van de bank'', aldus een woordvoerder. De centrale bank zal een beslissing nemen over de toekomst van de bankier na een gesprek met hem. Sarrazin kwam vorig jaar in het bestuur van de Bundesbank.