SCHIPHOL - Schiphol Group heeft in het eerste halfjaar van 2010 meer passagiers en meer vracht verwerkt.

Het aantal passagiers steeg met 2 procent en de vracht met 22 procent. De netto omzet daalde met 1,5 procent van 553,5 miljoen euro naar 545 miljoen euro. De winst steeg van 22,4 naar 69,2 miljoen euro, zo heeft Schiphol Group maandag bekendgemaakt.

Op luchthaven Schiphol nam het aantal passagiers met 1,1 procent toe tot 20,5 miljoen. In Eindhoven steeg het aantal met ruim 20 procent.

De aswolk en de sluitingen van het luchtruim in april en mei van dit jaar scheelde Schiphol 12 miljoen euro aan omzet.

De luchthaven kreeg ten tijde van de aswolk 690.000 passagiers minder. Het negatieve effect op het exploitatieresultaat was 15 miljoen euro. Daarin zitten onder meer de kosten voor de opvang van gestrande reizigers.

Aviation

Ondanks de groei van het aantal passagiers daalde de omzet van Business area Aviation, die diensten en faciliteiten levert aan luchtvaartmaatschappijen, passagiers en afhandelingsmaatschappijen met 3,6 procent.

Dit onderdeel leed een operationeel verlies van 1,8 miljoen euro. Dat komt volgens Schiphol Group doordat de tarieven na een eerdere verlaging zijn bevroren en door hogere beveiligingskosten.

''We zijn redelijk tevreden met de bereikte resultaten'', zei president-directeur Jos Nijhuis bij de presentatie van de cijfers.

Verlies

Maar die tevredenheid geldt niet voor het verlies van Aviaton, de kernactiviteit van de Schiphol Group. ''We zijn in overleg met onze klanten over de wijze waarop we dit verlies in een redelijk positief rendement kunnen ombuigen.''

De forse winstsprong is voor een groot deel te danken aan de transactie op de luchthaven van New York, waar Schiphol Group terminal 4 geheel in bezit kreeg.