NEW DELHI - Verkiezingskandidaten in de Oost-Indiase deelstaat Bihar hoeven hun populariteit niet aan het toeval over te laten. Voor slechts 100.000 roepies (ruim 1650 euro) kunnen zij een menigte van duizend man inhuren voor bijeenkomsten, zo meldt de Indiase krant Hindustan Times.

Kandidaten die indruk op hun partijleiders en inwoners van hun district willen maken, zouden 100 roepies per man en 150 roepies per vrouw betalen, plus een maaltijd. ''De vraag naar vrouwen en meisjes is groter, omdat de kans dat zij hard worden aangepakt door de autoriteiten kleiner is'', zo citeert de krant een verhuurder.

Verhuurders betalen iedere deelnemer 60 roepies (1 euro) per bijeenkomst. Dat is makkelijk verdiend voor arme plattelandsmensen, die ongeveer hetzelfde bedrag kunnen verdienen voor een dag zware arbeid.

Klanten

Lokale verkiezingen in Bihar staan voor oktober gepland. De menigteverhuurders kunnen de vraag bijna niet aan, aldus de krant. Een enkele verhuurder heeft makkelijk zeven klanten per dag. Hoeveel verhuurbedrijfjes er precies actief zijn, is niet bekend.