HARLINGEN - Voorzitter Doeke Faber van het Productschap Vis kijkt met spanning naar de vorming van een kabinet van VVD en CDA, bleek zaterdag tijdens de Visserijdagen in Harlingen.

De liberalen zijn voor de afschaffing van de productschappen, omdat bedrijven verplicht zijn de heffingen van de schappen te betalen. Het CDA is daarentegen een voorstander van de productschappen.

''Politieke partijen denken wisselend over ons voortbestaan. Hoe een en ander zijn beslag zal krijgen in het nieuwe kabinet is natuurlijk afwachten",' aldus Faber in zijn toespraak.

Kosten

Hij maakte duidelijk dat zijn productschap er alles aan wil doen om de vissers niet onnodig op kosten te jagen. ''We hebben in het dagelijks bestuur afgesproken dat het totaal van de heffingen de komende vier jaar niet mag stijgen.''

Faber pleitte ook voor meer samenwerking tussen de productschappen, onder meer op het gebied van huisvesting en juridische zaken.

Doel

De voorzitter van het productschap zei dat de politieke discussie over het bestaansrecht van de productschappen heeft geleid tot een herbezinning op de taken en op de doelmatigheid van de uitvoering daarvan.

Het is aan de productschappen om aan te tonen dat ze toegevoegde waarde hebben voor de ondernemers. ''Het productschap is er voor de ondernemers en niet andersom",' aldus Faber. Het productschap moet volgens hem die taken uitvoeren, waar de vissers en hun organisaties om vragen.