AMSTERDAM - Kabeltelevisiemonopolisten Ziggo en UPC gaan toch serieus onderhandelen met Tele2 om die toe te laten op de tv-kabel. Tele2 zou dan alsnog een alternatief voor analoge televisie kunnen brengen.

Dat is een radicale ommekeer van in ieder geval UPC. Dat kabelbedrijf liet eerder zeer duidelijk weten dat concurrentie van Tele2 niet gewenst is en dat het bedrijf geen toegang tot de kabel zou krijgen.

Deze situatie komt voort uit een besluit van telecomwaakhond OPTA, die stelde dat er concurrentie op het gebied van analoge televisie op de kabel moet komen. Hierop diende Tele2 zich als marktpartij aan, die daarbij televisie goedkoper aanbiedt dan de kabelleveranciers.

Maar UPC en Ziggo hebben zich met hand en tand verzet tegen die vreemde commercie op de eigen kabelnetwerken.

De tegenstribbelende bedrijven kregen van de rechter gelijk en dus kwam al snel het bericht dat Tele2 niet welkom is op de kabel. Het daardoor gedwarsboomde bedrijf startte daarop een handtekeningenactie "Ik wil keuze op de kabel" en maakte heel duidelijk te willen onderhandelen met de bedrijven.

Toch toelating

Die onderhandelingen komen er nu, met als insteek niet langer het overdragen van klanten aan UPC en Ziggo. Dat was eerst wat UPC betreft wel het enige doel van die gesprekken. Nu wordt er toch gepraat over serieuze, commerciële voorstellen om Tele2 tot de kabel toe te laten.

Dat gebeurt dan ook op vrijwillige basis, maar bronnen rond de kabelbedrijven melden Webwereld dat de druk van de nieuwe speler daarvan de oorzaak is.

Details

Desgevraagd erkent Tele2 dat er gesproken gaat worden, maar op details wil een voorlichter niet ingaan. “Iedereen die analoge kabeltelevisie bij ons besteld

heeft, ontvangt een brief waarin we in gezamenlijkheid met UPC en Ziggo de klanten informeren. Het belangrijkste is dat er definitief niemand zonder televisiesignaal zal komen te zitten”, is de boodschap.

Overstappen

UPC beweert dat slechts 1300 klanten gebruik maken van de mogelijkheid om over te stappen, maar de bronnen van Webwereld stellen dat het ongeveer gaat om het achtvoudige daarvan: “Een deel van de mensen heeft een compleet pakket en die aanvragen zijn nog niet verwerkt.”

Bij Ziggo gaat het volgens die kabelaanbieder zelf om 1400 klanten die willen overstappen naar Tele2.