AMSTERDAM - Tablets zoals de iPad worden na de smartphone de volgende generatie mobiele werkapparaten, concludeert een Amerikaanse dienstverlener op basis van eigen onderzoek.

Bijna een vijfde van alle mobiele werkers zou een iPad voornamelijk gebruiken voor het werk. Slechts 9,4 procent heeft de tablet pc alleen maar voor persoonlijk gebruik, aldus een onderzoek van het bedrijf iPass onder 1100 mobiele werkers in Amerika en Europa.

Vooral de iPad gooit hoge ogen onder zakelijke gebruikers, terwijl tot nu toe werd aangenomen dat Apple het apparaat voornamelijk richt op de consumentenmarkt. Serieus werken met een tablet is lastiger, maar iPass licht toe dat de toepasbaarheid van een tablet vooral afhangt van de beschikbare 'apps', oftewel programma's.

Bedrijven

De Wall Street Journal meldt daarentegen dat zowel werkgevers als werknemers in toenemende mate open staan voor zakelijk gebruik van tablet-pc’s en dan vooral de iPad. De krant geeft diverse voorbeelden van bedrijven die nu al bezig zijn met zakelijk gebruik van de iPad.

Het onderzoek laat verder zien dat als werknemers die veel op pad zijn moeten kiezen tussen een smartphone en een notebook om mee te nemen, er tegenwoordig voor de smartphone wordt gekozen. Maar liefst 97 procent heeft ondertussen twee of meer apparaten mee als ze buiten de deur moeten werken.

SAP

Grote it-leveranciers hebben al aangekondigd de iPad in hun eigen organisatie te gebruiken. SAP bijvoorbeeld, biedt klanten de mogelijkheid bedrijfssoftware te ontsluiten via de iPad.

iPass vroeg naar de koopbereidheid inzake de iPad. Een kwart van de mobiele werkers wil in de komende zes maanden een iPad kopen. Slechts zeven procent wil een tablet-pc.