TOKIO - De Japanse regering komt op korte termijn met nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de kwakkelende economie. Een regeringswoordvoerder bevestigde donderdag berichten daarover in Japanse media.

De druk op de regering om actie te ondernemen is de afgelopen weken sterk toegenomen. Recente cijfers wijzen op een vertraging van het economisch herstel, terwijl de wisselkoers van de yen ten opzichte van de dollar afgelopen week opliep tot het hoogste niveau van de afgelopen vijftien jaar.

De sterke yen is een bedreiging voor de belangrijke exportsector, van oudsher de motor van de Japanse economie. ''Gezien de huidige omstandigheden zal er zo snel mogelijk een besluit worden genomen'', aldus de woordvoerder.

Subsidies

Premier Naoto Kan overweegt volgens Japanse kranten verschillende mogelijkheden om de economie aan te jagen, waaronder een voortzetting van de tijdelijke subsidies op de aankoop van energiezuinige elektronica.

De financiële mogelijkheden van de regering worden echter beperkt door de eigen belofte om de hoge schuldenlast van het land aan te pakken. De Japanse staatsschuld is bijna tweemaal zo groot als de eigen economie.