AMSTERDAM - Google gaat de strijd aan met Skype en biedt gebruikers voortaan de mogelijkheid via zijn webmaildienst Gmail tegen lage tarieven te bellen. Hiervoor wordt Google Voice ingezet, zo maakt het internetbedrijf op zijn blog bekend.

Het bedrijf bevestigt hiermee de geruchten die eerder opdoken. Uit een screenshot, ontdekt door CNET, bleek al dat Google de functionaliteit aan het testen was.

"Aangezien de meesten van ons niet de hele dag achter hun computers zitten, bedachten we dat het aardig zou zijn als je mensen direct op hun telefoons kunt bellen", aldus het concern.

Gratis

Bellen in de Verenigde Staten en Canada is de rest van het jaar gratis. Telefoontjes naar vaste nummers in andere landen kosten 0,02 dollar per minuut. De dienst is nog niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers van Gmail, maar aan een uitrol van de nieuwe dienst "wordt gewerkt".

Bellen via Gmail kan met behulp van een koptelefoon met een microfoon. De betaling voor de nieuwe dienst van Google verloopt via een beltegoed. Gmail heeft wereldwijd ongeveer 200 miljoen gebruikers.

Op dit moment is Skype nog marktleider op het gebied van internetbellen. Skype maakte eerder bekend dat het aan het einde van het jaar naar de beurs wil. Het bedrijf hoopt hiermee 100 miljoen dollar op te halen.