AMSTERDAM - In en rondom de bestuurskamer van KPN woedt al enige maanden een machtsstrijd om de hoogste functie bij het telecomconcern. Twee bestuurders pakten al hun biezen.

Marktkenners verwachten voor eind oktober uitsluitsel over de opvolging van de huidige topman, Ad Scheepbouwer, wiens termijn volgend jaar zomer afloopt.

Binnen een jaar vertrokken financieel directeur Marcel Smits en bestuurder Stan Miller. ''Een leiderschapswissel kent een eigen dynamiek'', zei president-commissaris Ton Risseeuw daarover tijdens de aandeelhoudersvergadering in april. ''Bestuurders zijn mensen met sterke karakters.''

Commissarissen

Een eenvoudige keuze is het niet voor de commissarissen: Scheepbouwer leidde het concern tien jaar lang met vaste hand. ''Het is moeilijk om iemand als Scheepbouwer op te volgen. Hij is toch het boegbeeld van KPN'', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Het ligt niet onmiddellijk te zeggen of de nieuwe bestuursvoorzitter van binnen of buiten de organisatie moet komen. ''De kans is groter dat het een interne kandidaat wordt, maar het is geen overduidelijke beslissing'', zegt analist John Davies van ING.

Scheepbouwer

Scheepbouwer sprak vorig jaar zelf zijn voorkeur uit voor een interne kandidaat. De kans is dan immers het grootst dat de huidige strategie wordt voortgezet. De beslissing ligt bij de raad van commissarissen.

Binnen KPN zijn de voor de hand liggende kandidaten medebestuurders Eelco Blok en Baptiest Koopmans. Bronnen rond het bedrijf geven Blok door zijn langere staat van dienst de meeste kans.

Communicatie

Davies van ING heeft zijn twijfels. Volgens de analist staan Koopmans en Blok niet bekend om hun presentatietalent. ''De communicatie naar buiten is belangrijk. Hoewel het voor de financiële markten niet zou moeten uitmaken, is dat in de praktijk wel zo.''

Dat gezocht wordt naar een kandidaat met de Nederlandse nationaliteit, is volgens Davies evident. ''Nederland is de belangrijkste markt voor KPN, waar de grootste klanten vandaan komen.'' Ook wordt gewezen op het belang van politieke contacten wegens de 'nutsfunctie' van KPN. Bovendien is de staat een belangrijke klant van KPN.

Kanshebbers

Kanshebbers van buiten zijn Duco Sickinghe, topman van het Belgische Telenet, en Niek Jan van Damme, bestuurder bij Deutsche Telekom. Getipt door bronnen rond het bedrijf wordt ook Olaf Swantee, die bij France Télécom de mobiele activiteiten leidt.

Allen zijn Nederlander en hebben hun sporen verdiend in de telecomsector. Ben Verwaayen, die de scepter zwaait bij Alcatel-Lucent en voorheen aan de top stond van het voormalige British Telecom (nu BT), zou ook een kandidaat kunnen zijn. Het is echter de vraag of hij de overstap als een promotie zou zien.

Ook leeftijd speelt mee. Sickinghe, Van Damme en Swantee lopen nog een tijdje mee (ze zijn rond de vijftig), terwijl Verwaayen tegen de zestig loopt.

Sickinghe

Sickinghe wordt gezien als de grootste kanshebber van buiten, maar volgens bronnen zou hij weleens te duur kunnen zijn voor KPN, gezien zijn omvangrijke optiepakket bij Telenet.

Het staat vast dat de nieuwe topman (of -vrouw) geen gemakkelijke opdracht meekrijgt. Om het boegbeeld Scheepbouwer weg te poetsen zal hij een oplossing moeten vinden die een halt toeroept aan de dalende omzet op thuismarkt Nederland.

Tegelijkertijd moet de aandacht voor de klant niet ondergesneeuwd raken op de sterk concurrerende telecommarkt waar de klant koning is.