SAO PAULO - Oliemaatschappij Shell en de Braziliaanse ethanolproducent Cosan hebben hun intentieverklaring voor een samenwerkingsverband omgezet in een bindende overeenkomst.

De samensmelting op het gebied van bio-ethanol, suiker en energie heeft een waarde van 12 miljard dollar. Dat heeft Shell woensdag bekendgemaakt.

Shell en Cosan, 's werelds grootste ethanolproducent, zetten in februari de eerste stap naar de oprichting van een gezamenlijk bedrijf. Shell steekt daar 1,6 miljard dollar in contanten in, 2740 tankstations, een belang van 50 procent in Iogen Energy en het belang van 14,7 procent in Codexis. Daar zet Cosan onder meer 1730 pompstations en een productiecapaciteit van 2 miljard liter ethanol tegenover.

Concurreren

Beide partijen hebben in de overeenkomst opgenomen niet direct te concurreren met het op te richten bedrijf, maar Shell en Cosan kunnen elkaar in hun afzonderlijke activiteiten nog wel tegenkomen. Het samenwerkingsverband gaat naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar van start.