AMSTERDAM – Apple heeft laten weten niet te willen deelnemen aan een duurzaamheidswaardering van het Britse telefoonnetwerk O2. Dat blijkt bij de lancering van de ‘O2 Eco rating’ woensdag.

De ‘duurzame lijst’ is gebaseerd op 63 vragen aan de producenten van mobiele telefoons. Aan de hand van de antwoorden bepalen de onderzoekers de ecologische impact van productiematerialen, productieprocessen, verpakking, energieverbruik en recyclemogelijkheden.

De lijst is ontstaan uit een samenwerking tussen O2 en duurzaamheidadviseurs van Forum for the Future. Reden voor het onderzoek is volgens O2 de grote vraag naar informatie over duurzame telefoons van consumenten. “Uit onderzoek is gebleken dat 44 procent van de Britse consumenten een groene telefoon wil en een model uitkiest aan de hand van de impact op het milieu.”

Deelname

Grote telefoonproducenten als Nokia, Sony Ericsson en Samsung doen mee aan het onderzoek. De producent van de Blackberry heeft toegezegd volgend jaar deel te nemen. Volgens de onderzoekers is 93 procent van de meest gebruikte telefoons in het Verenigd Koninkrijk beoordeeld.

De Sony Ericsson Elm kwam naar voren als de meest duurzame telefoon, met een score van 4.3 uit 5. De hoge score werd behaald op de functionaliteit van de telefoon, die het gebruik van een camera, mp3speler en andere extra apparaten overbodig maakt. Nokia werd tweede, producent LG eindigde als laatste op de lijst.

Transparantie

“Transparantie bij producenten van mobiele telefoons is vaak moeilijk te combineren met hun concurrentiebelangen”, aldus een woordvoerder van milieuorganisatie Greenpeace, “maar de consument heeft recht op informatie. Apple besloot eerder het gebruik van chemicaliën te reduceren en de ecologische voetafdruk te publiceren op de website. Toch liggen zij op het gebied van duurzaamheid nog steeds ver achter op de concurrentie."

Een woordvoerder van Apple weigert commentaar op de vraag waarom het bedrijf de deelname van de iPhones tegen heeft gehouden.