PAPENDRECHT - Het pensioenfonds van maritiem dienstverlener Smit Internationale moet van De Nederlansche Bank (DNB) aanvullende maatregelen nemen om haar financiële positie te verbeteren.

Dat heeft baggeraar Boskalis, dat Smit eerder dit jaar overnam, woensdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van Boskalis is het pensioenfonds van Smit een van de veertien fondsen die volgens DNB mogelijk moeten overgaan tot het korten van de pensioenen. De te treffen maatregelen hebben geen invloed op het jaarresultaat van Boskalis.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad van het pensioenfonds van Smit was op 31 juli van dit jaar 86,6 procent. Het bestuur van Stichting Pensioenfonds SMIT heeft het tekort becijferd op 28 miljoen euro. Boskalis zegt bij de overname van Smit op de hoogte te zijn geweest van de financiële situatie bij het fonds.

Volgens de woordvoerder van Boskalis geldt er geen juridische plicht om het tekort bij te storten. Daar wordt volgens hem op dit moment ook niet over nagedacht binnen het bestuur. Het pensioenfonds heeft een omvang van circa 200 miljoen euro en telt ruim 2100 deelnemers.

Boskalis

Boskalis heeft de pensioenen van zijn eigen (ex-) werknemers ondergebracht bij drie fondsen. Die drie, Stichting Fondsenbeheer Waterbouw, BPF Bouw en Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg, zeggen niet te hoeven korten op de pensioenen. Wel hebben ze nog een lange weg te gaan om hun dekkingsgraden op peil te brengen.

De Stichting Fondsenbeheer Waterbouw stelde in het vorig jaar bij DNB ingediende herstelplan de dekkingsgraad over uiterlijk 15 jaar op 120 procent te willen hebben. In juli was de dekkingsgraad 110,2 procent.

Beroepsvervoer

Volgens de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg geldt voor dat fonds een minimale dekkingsgraad van 118,6 procent, maar stond die eind 2009 op 102,4 procent.

BPF Bouw geeft op zijn website geen minimum vereiste aan, maar geeft wel een geschatte dekkingsgraad van 105,3 procent in juli van dit jaar.

 Zie ook: dossier Pensioenen