DEN HAAG - De internationale handel is in het tweede kwartaal minder sterk gegroeid dan in de eerste drie maanden van het jaar. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) woensdag op basis van de eigen wereldhandelsmonitor.

In het tweede kwartaal van 2010 werden er internationaal 3,6 procent meer goederen en diensten verhandeld dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal bedroeg de toename nog 5,7 procent, in het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de wereldhandel met 6,1 procent.

In de ontwikkelde economieën zette de groei van de import en export in het afgelopen kwartaal nog door. De groei van de handel van de opkomende regio's viel echter aanzienlijk terug, aldus het CPB.

Productie

Dat gold ook voor de industriële productie. De groei van de productie hield in het tweede kwartaal in Europa en de Verenigde Staten aan, terwijl het groeitempo in de opkomende economieën flink lager was dan in het voorgaande kwartaal. Ook in Japan nam de groei behoorlijk af.

De totale industriële productie groeide in het tweede kwartaal wereldwijd met 2 procent. In de eerste drie maanden van het jaar leverden de fabrieken nog 3,2 procent meer goederen af, in het laatste kwartaal van 2009 bedroeg de groei 2,9 procent.

Door de hernieuwde groei ligt de internationale productie inmiddels hoger dan ooit. Het niveau van de vorige piek, die werd bereikt in maart 2008, werd volgens het CPB onlangs gepasseerd.