MUNCHEN - De ontwikkeling van de Duitse economie in 2011 hangt vooral af van de situatie in het buitenland. Het vooraanstaande onderzoeksinstituut Ifo vreest voor een nieuwe recessie in de Verenigde Staten en afkoelende economieën in Azië.

''Wanneer de Verenigde Staten onder druk van de hoge werkloosheid weer afglijden in een recessie en de Aziatische landen langzamer groeien dan voorheen, zal Duitsland hard geraakt worden'', aldus Ifo-econoom Klaus Abberger woensdag.

Abberger verwacht dat de economische groei in Duitsland in de tweede helft van dit jaar normaliseert ten opzichte van de forse groei in het tweede kwartaal.

Toen nam het bruto binnenlands product (bbp) onder aanvoering van de export met 2,2 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat was het hoogste groeitempo sinds de Duitse hereniging.

Export

Abberger verwacht, evenals de Duitse regering en de centrale bank, dat de bijdrage van de export aan het bbp in de komende maanden zal dalen door de afzwakkende groei van de wereldeconomie.

Mede dankzij de hoge economische groei in het tweede kwartaal steeg het ondernemersvertrouwen in Duitsland. De vertrouwensindex van het Ifo steeg van 106,2 punten in juli tot 106,7 punten in augustus. Dat is 1 punt hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Ifo stelt de index maandelijks samen op basis van gegevens van zevenduizend bedrijven.