BRUSSEL - De Slowaakse premier Iveta Radicova wil officiële excuses van de EU over de verwijten dat haar land niet wil meebetalen aan noodleningen voor Griekenland. Radicova heeft dat woensdag gezegd in de Duitse krant Die Welt.

De manier waarop eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) sprak over de gekozen volksvertegenwoordigers in het Slowaakse parlement was ''beledigend'', zei ze.

Radicova wees erop dat eurocommissarissen niet door de bevolking worden gekozen, maar door hun regering worden voorgedragen.

Griekenland

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds besloten enkele maanden terug tot leningen voor het noodlijdende Griekenland van in totaal 110 miljard euro. Het aandeel van Slowakije zou circa 800 miljoen euro bedragen, maar het parlement in Bratislava weigert het geld op tafel te leggen.

Rehn betreurt dat en wil de zaak aankaarten tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurolanden volgende maand.

Solidariteit

Volgens de eurocommissaris maakt Slowakije zich schuldig aan 'gebrek aan solidariteit'. De Slowaakse regering noemde het eerder juist niet solidair als arme lidstaten moeten betalen voor rijkere EU-landen die geen goed beleid hebben gevoerd.

De woordvoerder van Rehn zei woensdag in een reactie dat de eurocommissaris de besluiten van Slowakije respecteert, maar dat hij het recht heeft het daar niet mee eens te zijn. De woordvoerder onderstreepte dat de Europese Commissie een politiek orgaan is en dus politieke uitlatingen mag doen.