NEW DELHI - Niet alleen de Blackberry van Research in Motion (RIM) ligt onder vuur in India. Het land overweegt onder het mom van de nationale veiligheid ook diensten van bedrijven als Google en Skype aan banden te leggen.

Dat bleek vrijdag uit verklaringen van Indiase regeringsvertegenwoordigers tegenover diverse media, waaronder persbureau Reuters en de Britse zakenkrant Financial Times.

India stelde RIM donderdag een ultimatum dat het uiterlijk 31 augustus toegang moet bieden aan versleutelde berichten en de messengerdiensten. Een bron binnen de Indiase regering zei vrijdag tegen Reuters dat RIM al toegang had verzekerd tot de messengerdiensten.

Blackberry

''Er is overeenstemming dat er meer dan één type dienst is waarvoor oplossingen gezocht moeten worden. Daaronder bevinden zich Blackberry, Skype, Google, etc.'', citeerde de Financial Times vrijdag uit een Indiaas overheidsrapport.

''Besloten is om eerst de Blackberry aan te pakken en daarna de andere diensten'', vervolgde de krant.

Saudi-Arabië

Eerder werd een verbod van de Blackberry in Saudi-Arabië afgewend, nadat RIM de Golfstaat beloofde om technische voorzieningen te treffen, zodat de autoriteiten de berichten tussen gebruikers kunnen ontcijferen.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben per 11 oktober wel een verbod aangekondigd voor diensten op de Blackberry.

China

Internetgigant Google staat om vergelijkbare redenen ook al op gespannen voet met de Chinese regering. Het bedrijf past op verzoek van de Chinese regering zelfcensuur toe op zijn sites, maar stopte hier eerder dit jaar tijdelijk mee toen bleek dat een grootscheepse internetaanval uit China afkomstig bleek.