WASHINGTON - De omzet in de Amerikaanse detailhandel is in juli minder sterk toegenomen dan marktkenners hadden verwacht. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekendmaakte.

De omzet steeg vorige maand met 0,4 procent na een sterker dan verwachte daling met een half procent in juni.

Die afname werd vrijdag herzien tot 0,3 procent. Door persbureau Reuters geraadpleegde analisten rekenden in doorsnee op een stijging met 0,5 procent in juli.

Auto's

De stijging was vooral te danken aan hogere verkopen van auto's en brandstoffen, waardoor zorgen over een zwakke onderliggende vraag blijven bestaan. Consumentenuitgaven zijn goed voor circa 70 procent van de economie. Zolang zij de hand op de knip houden, zal herstel van de economie uitblijven.

Exclusief de verkopen van auto's en brandstoffen steeg de detailhandelsomzet in juli met 0,2 procent, waar analisten rekenden op 0,3 procent.

Vertrouwen

Het vertrouwen van consumenten in de Amerikaanse economie is in augustus licht gestegen ten opzichte van juli. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de Universiteit van Michigan vrijdag bekendmaakte.

De index waarmee de onderzoekers van de universiteit het vertrouwen meten, kwam uit op 69,6 tegen 67,8 in juli. Analisten rekenden in doorsnee op een stijging tot 69,3 in augustus.

Consumentenprijzen

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juli harder gestegen dan verwacht. De inflatie kwam op maandbasis uit op 0,3 procent.

In juni was nog sprake van een prijsdaling van 0,1 procent ofwel deflatie. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Economen rekenden vooraf gemiddeld op een toename van het prijsniveau met 0,2 procent. Op jaarbasis steeg de inflatie in juli met 1,2 procent, exact gelijk aan de verwachtingen van economen. In juni kwam het inflatieniveau op jaarbasis in 's werelds grootste economie nog uit op 1,1 procent.