LUXEMBURG - De landen van de eurozone hebben in juni dankzij een sterke export onverwacht een overschot op de buitenlandse handel geboekt. Het handelsoverschot kwam uit op 2,4 miljard euro.

Dat liet het Europees statistisch bureau Eurostat vrijdag weten in een eerste raming (pdf).

Analisten gepolst door Reuters rekenden op een handelstekort van 0,3 miljard euro. In mei kwam het handelstekort uit op een herziene 3,3 miljard euro. De export van de zestien eurolanden steeg in juni met 5,2 procent en de import ging met 4,3 procent omhoog vergeleken met een maand eerder.

Voor de gehele Europese Unie van 27 landen werd in juni een handelstekort geboekt van 9,6 miljard euro tegen een tekort van 14,8 miljard euro in mei.

Duitsland

Het Duitse statistiekbureau Destatis maakte eerder op de ochtend bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 2,2 procent is gegroeid, waar analisten op 1,3 procent rekenden.

Eurostat bevestigde het Duitse groeicijfer. Duitsland is de grootste economie van Europa.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009 groeide de economie van de eurozone met 1,7 procent, veel sterker dan de 0,6 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal. Ook dit tweedekwartaalcijfer kwam overeen met de gemiddelde verwachting van analisten.

Duitsland had ook een flink aandeel in de groei op jaarbasis. Destatis meldde een groei van 4,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009, waar analisten rekenden op 2,4 procent. Eurostat raamde de economische groei in Duitsland echter op 3,7 procent op jaarbasis.

Europese Unie

De economie van de gehele Europese Unie van 27 landen groeide in het tweede kwartaal ook met 1 procent op kwartaalbasis en met 1,7 procent op jaarbasis.

De groei in Europa op kwartaalbasis is een stuk hoger dan in de Verenigde Staten, waar het bbp met 0,6 procent toenam. De groei op jaarbasis pakte met 3,2 procent echter een stuk gunstiger uit in de VS.