BRUSSEL - De christendemocratische EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, eist dat Slowakije mee betaalt aan de lening die de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland hebben toegezegd.

EVP-fractieleider Joseph Daul noemde het vrijdag ''onaanvaardbaar'' dat de Slowaakse regering weigert over de brug te komen.

''We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de economieën van de EU weer op de rails te krijgen.''

Griekenland

De eurolanden en het IMF willen het noodlijdende Griekenland in totaal 110 miljard euro lenen. Slowakije moet daarvan ruim 800 miljoen op tafel leggen. Maar het Slowaakse parlement voelt daar niets voor. Het vindt het niet rechtvaardig dat arme EU-landen geld moeten overmaken aan rijkere lidstaten die er financieel een potje van hebben gemaakt.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) liet eerdere deze week al weten teleurgesteld te zijn in de Slowaakse opstelling, maar hij overweegt nog geen stappen. Hij wil de zaak aan de orde stellen tijdens een vergadering van ministers van Financiën van de zestien eurolanden in september.

Geringe aandeel

Rehn wees erop dat de lening aan Griekenland niet in gevaar komt, gezien het relatief geringe aandeel van Slowakije daarin. De eurolanden betalen naar rato mee aan de lening. Voor Nederland gaat het om 4,8 miljard euro.

Slowakije wil wel bijdragen aan een veel groter noodpakket van 440 miljard euro, dat kan worden aangesproken als er nog meer eurolanden in de problemen komen.