AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit de vrijdag gepubliceerde eerste, voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergeleken met het voorgaande kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent.

De export blijft de motor achter het economisch herstel. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was het tweede kwartaal 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dit betreft zowel de uitvoer van Nederlands producten als de wederuitvoer.

Vooral de buitenlandse vraag naar producten van de chemische, metaal- en elektrotechnische industrie was fors hoger.

Consumptie

De consumptie van huishoudens blijft echter zwak, constateert het CBS. Huishoudens gaven in het tweede kwartaal 0,7 procent meer uit dan een jaar eerder. De groei is volledig toe te schrijven aan een hoger verbruik van aardgas door het koude weer en de aankoop van meer nieuwe auto's in het tweede kwartaal.

De productie in de industrie nam over de hele linie wel flink toe. De industrie groeide met ruim 8 procent in het tweede kwartaal. De handel en het transport profiteerden hiervan en groeiden met respectievelijk 7 en 6 procent.

Investeringen

Het statistisch bureau zag verder een gedeeltelijk herstel van de investeringen. Weliswaar werd er in het tweede kwartaal 5 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder, maar het beeld is minder negatief dan in het voorgaande kwartaal.

De investeringen in machines en het wagenpark lieten een omslag zien en stegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook investeringen in computers stegen verder.

Het tweede kwartaal liet verder een voorzichtig herstel van het aantal banen zien. Na correctie voor seizoensinvloeden was het aantal banen 17.000 hoger dan een jaar eerder. Dit is na vijf kwartalen van banenkrimp een groei van 0,2 procent.

Europa

Ook elders in Europa zijn er goede economische vooruitzichten. De groei in Frankrijk, de op een na grootste economie van de eurozone valt met 0,6 procent beter uit dan verwacht. Analisten rekenden op een groei met 0,5 procent. In het voorgaande kwartaal steeg het Franse bruto binnenlands product (bbp) nog met 0,2 procent.

Eerder op de dag kwam al een meevallend cijfer over de Duitse economie naar buiten. De grootste economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal met 2,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Analisten rekenden in doorsnee op een groei van 1,3 procent op kwartaalbasis.