WIESBADEN - De Duitse economie is in het tweede kwartaal veel sterker gegroeid dan door marktkenners werd aangenomen. Het bruto binnenlands product (bbp) nam met 2,2 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal.

Dat blijkt uit een eerste raming die het Duitse federale statistiekbureau Destatis vrijdag heeft bekendgemaakt.

De groei viel veel hoger uit dan verwacht. Door persbureau Reuters geraadpleegde analisten rekenden in doorsnee op een groei van 1,3 procent op kwartaalbasis. Ook in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de groei veel hoger uit dan verwacht. Het Duitse bbp steeg 4,1 procent, waar gerekend werd op 2,4 procent.

In het eerste kwartaal groeide de grootste economie van Europa nog met 0,5 procent op kwartaalbasis en met 2,1 procent op jaarbasis.

Export

De Duitse economie profiteerde vooral van een sterke export, maar ook van de toegenomen investeringen door het bedrijfsleven. ''De dynamiek van de investeringen en de export heeft het grootste aandeel in de groei'', aldus Destatis.

De uitgaven van consumenten en de overheid gaven de Duitse economie ook een duwtje in de rug.

Crisis

Duitsland ligt goed op koers om de crisis volledig van zich af te schudden. In 2009 kromp de Duitse economie nog met 4,7 procent. Dat was de sterkste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Voor 2010 rekent de Duitse overheid op een groei van ruim boven de 2 procent, aldus de Duitse minister van Economische Zaken, Rainer Brüderle, vrijdag. De Bundesbank voorspelde in juni nog een groei van 1,9 procent.