AMSTERDAM - Topmedewerkers bij banken en verzekeraars krijgen verhoudingsgewijs minder bonussen, meldt consultant Mercer donderdag. Het gemiddelde basissalaris stijgt echter.

Van de 39 onderzochte financiële instellingen in West-Europa en de VS heeft 94 procent de jaarlijkse bonus verlaagd. Bij 70 procent ging het vaste salaris voor de handelaren en andere ‘executives’ omhoog.

Op deze manier reageren de banken op het verwijt dat korte termijnbeloningen de financiële sector - mede - aan de rand van de afgrond hebben gebracht. "De crisis heeft duidelijk haar sporen achtergelaten", aldus een woordvoerder van Mercer.

Beperkt

Driekwart van de organisaties heeft zijn bonusgaranties beperkt of afgeschaft. "Steeds meer bedrijven baseren hun bonussen op de prestaties over de afgelopen drie á vier jaar", aldus de zegsman.

De banken zien nog strengere richtlijnen tegemoet vanuit de Europese Unie; de bovenlimiet aan contante bonussen in de financiële sector wordt op 30 procent gesteld, terwijl de overige bonusuitkeringen (in de vorm van aandelen) worden uitgesteld en gekoppeld aan lange termijnprestaties. Die regels gaan in op 1 januari 2011.