Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke ‘groene’ (uitvin)dingen. Met deze week: een auto met parachute, een helikopter met waterstofraketten, een elektrische en opvouwbare fiets en een groene mobiel voor vrouwen.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën

Eén van de grote uitdagingen voor de groene technologie-industrie is het duurzaam maken van vervoer. Niet voor niets zijn er dit jaar, na een eerdere introductie van hybride auto’s, de eerste elektrische wagens op de markt gekomen.

Maverick

Toch komen uitvinders met nieuwe concepten, die ook energiebesparend kunnen zijn. Zoals de Maverick Sport: een auto die door middel van een parachute door een vallei kan zweven, en dus een gedeelte van de rit geen brandstof verbruikt.

Door de aandrijving van een propellor en de ondersteuning van vleugels creëert de Maverick zowel genoeg snelheid als stabiliteit. Een video toont het concept in actie.

Dragonfly

Ook in de lucht doen steeds meer duurzame vervoermiddelen hun intrede. Ook hier zijn er verschillende energiebronnen voor handen, zoals biobrandstoffen, wind- of zonne-energie. Waterstof is echter ook al een tijdje een optie.

De Dragonfly toont dat: de helikopter van Avimech vliegt op basis van twee kleine waterstofraketten en behaalt daarmee een topsnelheid van honderd knopen. De Avimech gaat alleen nog niet zo efficiënt met waterstof om: het kan slechts anderhalf uur in de lucht blijven. En toch betaal je voor de Dragonfly een som van 120.000 dollar.

VeloMini

De fiets is in principe al duurzaam vervoer. Maar met de op benzine rijdende Spartamet nog op het netvlies, is voor liefhebbers van snorfietsen een elektrische fiets een betere optie. En met de VeloMini bestaat er nu ook een elektrische fiets, die je kunt opvouwen tot een object ter grootte van een gitaar.

De batterijen bieden een fietser de gelegenheid om zo’n 14 kilometer aangedreven rond te rijden en daarbij een snelheid te behalen van twintig kilometer per uur. Je kunt uit drie standen kiezen: fietsen op basis van elektrische aandrijving, pedaalkracht of elektrische aandrijving met ondersteuning van pedaalkracht. In de handremmen zitten knopjes verwerkt, waarmee jouw rijstijl kan selecteren.

Samsung Flaske

Mobiele telefonie is een andere branche waar veel duurzame oplossingen voor worden bedacht. Daarom dat designer Yanlei Wu ook een duit in dit zakje doet: hij stelt een mobiel voor Samsung voor, waarin een brandstofcel is verwerkt.

Het mobieltje heeft niet voor niets paarse en rose kleuren: qua vormgeving is het bedoeld voor vrouwen. Wu wil verder dat deze Samsung Flaske een ingebouwde Geotagging-systeem bevat, zodat vrouwen via sociale netwerken of via SMS direct aan vriendinnen kunnen tonen waar ze zich bevinden.

Update Duurzaam: alle afleveringen op Idealize.nl