AMSTERDAM – De Vereniging Eigen Huis (VEH) roept de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op tot onderzoek naar de manier waarop banken hun hypotheekrente vaststellen.

Volgens de consumentenorganisatie leidt het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt ertoe dat huizenbezitters te veel rente betalen en is “gepaste actie” van de NMa gewenst.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek eerder deze week dat banken vorig jaar meer hebben verdiend aan hypotheken. Dat komt volgens het CBS doordat de banken als gevolg van de renteverlagingen door de financiële crisis relatief goedkoop hebben kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

Deze lage rente wordt echter niet doorberekend aan de consument. De banken handelen hiermee in strijd met hun eigen gedragsregels, meent de VEH.

“In de Gedragscode Banken wordt gesproken over het centraak stellen van de belangen van de klant, over transparantie en de verantwoordelijkheid van banken ten opzichte van de samenleving. Ze willen lessen trekken uit het verleden, maar ik zie hier niets van terug”, aldus directeur belangenbehartiging van de VEH Rob Mulder donderdag in een persverklaring.

Gemiste kans

De VEH spreekt van een gemiste kans voor de woningmarkt. “En uiteindelijk heeft het ook schadelijke gevolgen voor de economie als geheel. In het buitenland zijn de hypotheekrentes structureel lager”, zegt Mulder.

Het verweer van de Nederlandse Vereniging van Banken dat de banken rekening moeten houden met de kosten voor risico-opslagen en de hoge rente over spaartegoeden, houdt volgens de VEH geen stand.

De organisatie wijst erop dat de marge van banken sinds het begin van de financiële crisis is verdubbeld van 1 naar 2 procent.