AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 'diverse meldingen' ontvangen van consumenten die herhaaldelijk zijn benaderd door een in Zwitserland gevestigde boiler room, oftewel een verkoper van waardeloze aandelen.

Het is niet duidelijk hoeveel beleggers precies gedupeerd zijn door het bedrijfje Dupont Conseille, dat al in februari op een zwarte lijst belandde van de Zwitserse financiële toezichthouder FINMA. Het in Zürich gevestigde verkoopkantoor probeert aandelen te slijten in het niet bestaande Amerikaanse bedrijf Gulf Oil Exploration Corporation.

Daarnaast heeft Dupont Conseille geen vergunning om in Nederland beleggingsdiensten aan te bieden. "Na het overmaken van geld voor de aandelenkoop verliezen consumenten het zicht op deze instellingen", aldus de AFM.

Miljoenen

Nederlanders worden jaarlijks voor miljoenen euro's opgelicht door boiler rooms, zo berichtte NUzakelijk eerder. Omdat de verkopers vanuit het buitenland opereren en vaak van naam en adres veranderen, is het voor de AFM moeilijk om ze aan te pakken.

Volgens de gegevens van de financiële waakhond bedragen de investeringen vrijwel altijd “tienduizenden euro’s”. Het hoogste bedrag dat ooit gemeld is, ligt rond de zes ton.