LONDEN - De Britse centrale bank heeft zijn verwachting voor de economische groei in Groot-Brittannië neerwaarts bijgesteld.

De groei wordt afgeremd door een afgenomen vertrouwen onder consumenten en ondernemers, de bezuinigingsmaatregelen van de Britse overheid en een trager herstel op de kredietmarkten, aldus Bank of England (BoE) woensdag.

BoE voorziet nu dat de groei van het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle goederen en diensten die in het land worden geproduceerd, de komende drie jaar gemiddeld op 3 procent uitkomt. ''Het herstel zal naar verwachting wel doorzetten'', aldus BoE. Volgens de bank krijgt de Britse economie een impuls van de historisch lage rente en de aantrekkende wereldeconomie.

Inflatie

In mei ging de centrale bank nog uit van een groei van 3 tot 4 procent. Mede dankzij de lagere groeiverwachting voorziet de centrale bank dat de inflatie de komende twee jaar ruim onder de doelstelling van 2 procent uitkomt. Door de aanhoudend lage inflatie heeft de BoE meer ruimte voor monetaire ingrepen bij een verdere verslechtering van de economie.

De neerwaartse bijstelling in Groot-Brittannië komt een dag nadat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, had gewaarschuwd dat het herstel van de economie in de Verenigde Staten de laatste maanden is afgezwakt. De Amerikaanse economie zal nog wel groeien, maar het herstel zal bescheidener zijn dan verwacht.