SHANGHAI - De Nederlandse overheid gaat creatieve bedrijven actief ondersteunen om de Chinese markt te veroveren.

Volgende maand opent in Shanghai de Dutch Design Workspace, een kantoor dat ruimte biedt aan Nederlandse ontwerpers die willen inspelen op de stijgende vraag naar architectuur en modern design in China.

De Dutch Design Workspace is gevestigd in een volledig verbouwde voormalige fabriekshal in het centrum van Shanghai. Het kantoor telt dertig werkplekken, diverse vergaderzaaltjes en een ruimte waar regelmatig lezingen zullen worden gehouden.

Nederland

De Nederlandse overheid stopt de komende drie jaar 600.000 euro in het initiatief. Onder de deelnemende bedrijven bevinden zich het gerenommeerde architectenbureau Mvrdv, tentoonstellingsontwerper NorthernLight en vormgevingsbureau Five Spices.

De overige deelnemers zijn nog niet bekend. ''Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden'', laat projectleider en architect Giel Groothuis weten. Deelnemende bedrijven betalen een eigen bijdrage.

Werkplek

Een werkplek kost 250 euro per maand, een bedrag dat niet ver van het huidige niveau in Shanghai ligt. ''Het voordeel zit hem vooral in de ondersteuning die we bieden'', zegt Groothuis. ''Deelnemers krijgen hulp bij zaken als bedrijfsregistratie, belastingen en copyrightregistratie. Ook helpen we ze bij hun promotie en marketing in China.''

Shanghai is de eerste stad, waar een Dutch Design Workspace verrijst. De komende jaren moeten ook in andere steden gesubsidieerde werkplekken komen ter ondersteuning van de Nederlandse creatieve sector in het buitenland.