AMSTERDAM - Productiemaatschappij Endemol blijft flink uitbreiden in de VS. Dinsdag maakte het concern bekend dat het zijn Amerikaanse concurrent Authentic Entertainment heeft ingelijfd.

Hoewel Endemol het zelf niet bekend wil maken, gaat het volgens 'ingewijden' tegenover The Los Angeles Times en The Guardian om een investering van 60 miljoen dollar (45 miljoen euro) voor een meerderheidsaandeel. Hoe groot het belang is, wil Endemol evenmin kwijt.

Authentic Entertainment is net als Endemol gespecialiseerd in reality-soap's. In Amerika is het bedrijf uit Los Angeles vooral bekend van programma's Ace of Cakes en Toddlers and Tiaras, die onder meer worden uitgezonden op de netten Bravo, Discovery en Animal Planet.

"Deze overeenkomst past bij Endemols wereldwijde strategie van organische groei en expansie door middel van overnames", aldus Endemol-ceo Ynon Kreiz in een toelichting.

Big Brother

Het Nederlandse mediabedrijf heeft in de VS al meerderheidsbelangen in Origin Media, True Entertainment en 51 Minds. Met programma's als Wipeout, Extreme Makeover: Home Edition en Big Brother heeft het bedrijf al veel kijkers aan zich weten te binden.

Het bedrijf uit Aalsmeer is zelf in handen van zakenbank Goldman Sachs en de investeerders Mediaset and Cytre. Via Cyrte bezit John de Mol, een van de twee oprichters van Endemol, een flink aandeel in het mediabedrijf.