AMSTERDAM - Het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement lag in het eerste kwartaal van dit jaar 56 procent hoger dan een jaar eerder. De uitrol van glasvezel loopt wel steeds langzamer, constateert it-adviesbureau Stratix dinsdag.

In totaal maken nu 217.000 gezinnen gebruik van de snelle datatechniek, zo diepte het adviesbureau op uit de gegevens van de diverse glasvezelaanbieders.

Meer dan een half miljoen woningen hebben nu glasvezel voor de deur liggen. Ongeveer de helft van de mensen die een glasvezelkastje in huis hebben (451.000), gebruiken hun aansluiting ook daadwerkelijk.

Brabant

Brabant blijkt de meest 'verglaasde' provincie; 7,6 procent van de huishoudens beschikt daar over glasvezel. In de provincies Drenthe, Groningen, Limburg en Zeeland zijn de optische kabels echter praktisch afwezig in de particuliere sector.

Vooral dankzij de vele nieuwbouwwoningen kent Flevoland de meeste aansluitingen, terwijl het aantal abonnees 7,1 procent bedraagt. "De investeringen vinden vooral plaats buiten de grote steden in de Randstad, in gemeenten met een hechte sociale structuur, groeigemeenten en enkele Vinex-wijken," aldus Stratix-onderzoeker Hendrik Rood.

Amsterdam

In grote steden als Amsterdam en Rotterdam is de uitrol van glasvezel het sterkst vertraagd. Lastig bereikbare (etage)woningen drijven daar de kosten voor de aanleg flink op. "Voor de deur komen is makkelijk, maar het doortrekken van de kabel naar de meterkast is vooral in oudere binnensteden lastig", aldus Rood.

"Als we, zoals in Bulgarije en Korea, kabels aan palen in de lucht zouden hangen, dan verloopt de aanleg veel sneller", zegt Rood. Bulgarije heeft zich mede dankzij deze methode ontpopt tot een van de koplopers op glasvezelgebied. "Wij kiezen echter voor de 'mooie', maar dure ondergrondse oplossing."

Gigabit

In het huidige tempo zal naar verwachting in 2020 iedereen een glasvezelaansluiting bezitten. Volgens Rood groeit vooral KPN te traag wat glasvezel betreft. "Maar KPN werft nu actief verkopers die nieuwe glasvezelpakketten aan de man moeten gaan brengen."

De prijzen voor de aanleg van supersnelle glasvezelaansluitingen bieden echter perspectief voor snellere groei, licht Rood toe. "Per huishouden scheelt het nog maar enkele tientjes of je kiest voor een 100 megabit of een 1 gigabit-aansluiting. Dan wordt de concurrentie met de kabelaars al een stuk makkelijker."

Tekenend

Rood noemt een ontwikkeling in Krimpen aan de IJssel tekenend voor de dalende waarde van 'ouderwetse' kabelnetten. Het kabelnet van die Zuid-Hollandse gemeente werd vorig jaar voor 0 euro doorverkocht aan een investeerder die het net nu vervangt door glasvezel.

Volgens Stratix duidt dit op een "dramatische omkering" van de waardering van kabelnetten ten opzichte van vijf jaar geleden, "toen investeerders nog 5,2 miljard euro neertelden voor het samenvoegen van Multikabel, Casema en Essent Kabelcom (@Home) tot Ziggo".