JEDDAH - Saudi-Arabië gaat de komende vijf jaar 385 miljard dollar investeren in de bouw van huizen, scholen en andere infrastructuurprojecten. Daarmee wil koning Abdullah vooral de hoge werkloosheid in zijn land bestrijden.

Dat heeft het door de staat gecontroleerde Saudi Press Agency dinsdag bekendgemaakt.

De vorst staat onder druk om banen te creëren en huizen te bouwen voor zijn groeiende aantal onderdanen. Ruim twee derde van de bevolking is jonger dan dertig en de werkloosheid stijgt gestaag.

Werk

Vorig jaar zat 10,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat komt enerzijds omdat het onderwijssysteem in het land meer gericht was op religie dan op het aanleren van vaardigheden. Anderzijds besluiten lokale bedrijven vaak om goedkope buitenlandse krachten, uit onder meer India en Pakistan, in te huren.

Analisten vrezen een forse toename van de inflatie in Saudi-Arabië. In juli 2008 bereikte de inflatie een piek van 11,1 procent, gevolgd door een geleidelijke daling naar 3,5 procent in oktober vorig jaar. Sindsdien is de geldontwaarding weer aan het oplopen, tot 5,5 procent in juni, het hoogste niveau in ruim een jaar.