AMSTERDAM – De gezamenlijke beveiliging in de P.C. Hooftstraat is stopgezet. De bedrijven in de chique winkelstraat moeten bezuinigen door de crisis. Dat meldt de Telegraaf.

Diverse winkels in de Amsterdamse winkelstraat stapten uit de collectieve straatbeveiliging, omdat ze op kosten moeten besparen.

Vanuit de hoofdkantoren zouden de winkeliers te horen hebben gekregen dat er bezuinigd moet worden op preventieve zaken zoals beveiliging. Dat vertelt Edward de Jonge Urbach, voorzitter van de winkeliersvereniging Fashion & Museum District, tegenover het dagblad.

Beveiliging

Doordat diverse winkeliers uit de gezamenlijke beveiliging stappen, kunnen de overige deelnemers niet het gehele bedrag betalen. Daardoor is besloten de beveiligingsdienst te stoppen.

De winkelstraat is niet onbeveiligd; de politie houdt extra toezicht. Ook hebben diverse grote winkels als Gucci, Louis Vuitton en Chanel eigen beveiligingsmensen in dienst.

Ramkraak

De straatbeveiliging werd twee jaar geleden door tien winkeliers ingehuurd. In de afgelopen twee jaar vonden desondanks nog diverse incidenten plaats, waaronder een ramkraak bij kledingzaak Oger en een gewapende overval bij juwelier Lyppens.

De winkeliers zijn reeds in juli met de politie gaan zitten om een plan op te stellen dat de straat veiliger moet maken. Naast de extra politiecontroles, krijgen ondernemers veiligheidstrainingen en worden versterkte bloembakken tegen ramkaken geplaatst.