AMSTERDAM - 100.000 Britse huishoudens krijgen de komende drie jaar een gratis zonnepanelen. Het bedrijf Homesun, dat zelf 1 miljard pond (1,2 miljard euro) investeert in het project, hoopt zo een deel van de subsidie op zonne-energie op te strijken.

Huishoudens komen alleen in aanmerking als hun huis beschikt over een 'schaduwloos en zuidelijk georiënteerd' dak. In dat geval betaalt Homesun de plaatsing en het onderhoud van de panelen en de bijbehorende installatie gedurende 25 jaar.

In het gunstigste geval wekt de installatie, ter waarde van ongeveer 12.000 euro, volgens Homesun een derde van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte op. Die elektriciteit kan dankzij een zogeheten feed-in tariff sinds 1 april gesubsidieerd aan het elektriciteitsnet worden toegevoegd.

Animo

Volgens de directeur van Homesun staat de telefoon sinds de bekendmaking van het project roodgloeiend. "Zo'n animo hadden we niet verwacht", aldus topman Daniel Green tegenover The Daily Express.

Een zonne-energiebedrijf wil binnen drie jaar 100.000 huishoudens voorzien hebben. Dit jaar begint het bedrijf voorzichtig, met een uitrol naar 2000 huizen.

Kritiek

Kritische experts wijzen er in The Guardian op dat consumenten goedkoper af zijn als ze zelf een zonnepaneel aanschaffen. Zou zouden bedrijven als Homesun jaarlijks 835 pond opstrijken, terwijl de huiseigenaar maar 110 pond per jaar besparen op hun energiekosten.

De consumentenvereniging Consumer Focus rekent voor dat de besparing via Homesun gedurende 25 jaar 2750 pond bedraagt, terwijl het zelf kopen - inclusief een lening van 10 jaar - 6500 pond aan besparing zou opleveren.

Groei

Ongeacht deze waarschuwing groeit de zonnecel-industrie in het Verenigd Koninkrijk sinds de invoering van het feed-in tariff in een rap tempo. Zo hoopt de Britse regering haar belofte waar te maken om voor 2020 een vijfde van alle verbruikte energie afkomstig te laten zijn van hernieuwbare bronnen.

De subsidie is gegarandeerd tot en met 31 maart 2012. Daarna volgt een evaluatie en zal het tarief elk jaar af worden gebouwd.