JOURE - Douwe Egberts (DE) levert sinds enkele weken geen pakken koffie meer aan Jumbo en C1000. Deze supermarkten weigeren de prijsverhoging voor koffie te betalen.

Een woordvoerster van C1000 zei zaterdag dat de supermarkt daardoor geen koffiepakken van een pond van DE meer in de schappen heeft liggen.

Marktleider Douwe Egberts voerde half juni voor het hele assortiment een prijsverhoging door van gemiddeld 4,5 procent. Koffie is daardoor in de supermarkten zo'n 10 cent per half pond duurder. De koffiebrander zei tot de prijsverhoging genoodzaakt te zijn door de structurele prijsstijgingen voor koffie sinds eind 2009 op de wereldmarkt.

Door misoogsten is het aanbod van koffie kleiner, terwijl de vraag in opkomende economieën als Brazilië en China is toegenomen.

Prijsverhoging

Inkooporganisatie Bijeen, waarvan Jumbo en C1000 deel uitmaken, weigert de prijsverhoging te accepteren. De supers vinden de hogere prijs 'onverantwoord'. Een woordvoerster van Douwe Egberts wees er zaterdag op dat andere supermarktketens en inkooppartijen de prijsverhoging wel hebben geaccepteerd. ''Niet alleen wij hebben de prijzen moeten verhogen, ook andere leveranciers hebben dat gedaan'', aldus de woordvoerster van DE.

Als gevolg van de prijsverhoging is het pondspak Douwe Egberts Aroma rood bij C1000 en Jumbo voorlopig uit het assortiment gehaald. De pakken van 250 gram liggen bij de supers nog wel de schappen.