RIAD - Een aangekondigd verbod van de Blackberry-smartphone in Saudi-Arabië is op het laatste moment afgewend.

De producent van de mobiele telefoon, Research in Motion (RIM), heeft de Golfstaat toegezegd bepaalde technische voorzieningen te treffen, zodat de Saudische autoriteiten berichten tussen gebruikers kunnen ontcijferen.

De mail- en messengerdiensten van Blackberry waren vrijdag enige uren onderbroken nadat Saudi-Arabië een verbod op deze diensten had afgekondigd. Volgens het land overtrad Blackberry de regels door bij de mail- en messengerdiensten gebruik te maken van gecodeerde software. Veiligheidsdiensten konden daardoor het berichtenverkeer nauwelijks controleren.

Server

De smartphoneproducent heeft nu afgesproken in Saudi-Arabië enkele servers te plaatsen. Die stellen de autoriteiten in staat in geval van veiligheidsrisico's zoals terrorismedreiging in te breken op het berichtenverkeer van de Blackberry-gebruikers. Het land telt 700.000 gebruikers van de smartphone.

Al eerder lieten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weten de Blackberry vanaf 11 oktober uit veiligheidoverwegingen te willen verbieden. Ook India en Libanon uitten zich kritisch over het versleutelde berichtenverkeer.

Veiligheid

Research in Motion is in gesprek met de landen om tot een oplossing te komen over de veiligheidsrisico's.