AMSTERDAM - Een groep van 56 vakbonden wil Michael Dell weg hebben als directeur van Dell. De bonden hebben aandeelhouders gevraagd tegen Dell te stemmen op de komende aandeelhoudersvergadering.

De bonden zijn furieus over de schikking die zowel het bedrijf Dell als Michael Dell persoonlijk hebben getroffen met de Security and Exchange Commission. Met die schikking voorkomt Dell een rechtszaak inzake boekhoudfraude.

In de afgelopen tien jaar werden de jaarcijfers kunstmatig opgehoogd om aan de beursverwachtingen te voldoen. Daar gebruikte Dell geld voor dat het van Intel had gekregen onder voorwaarde dat de computermaker geen processoren van AMD zou gebruiken.
 

Cijfers

Door de opgeklopte cijfers bleef de aandelenkoers van Dell op peil. De vakbondsfederatie AFL-CIO zegt nu dat de schikking van 100 miljoen dollar die Dell betaalt aan de Amerikaanse staat de belangen van de aandeelhouders schaadt.

Daarnaast zeggen de vakbonden dat Michael Dell’s financiële compensatie te hoog is geweest gezien de werkelijke prestaties van het bedrijf. Volgens een in de brief (pdf) geciteerd bericht van de Wall Street Journal zou Dell tussen 2000 en 2009 een compensatie van 453,8 miljoen dollar hebben ontvangen terwijl in die periode de aandelen 66 procent van hun waarde verloren.

Stemmen

In de brief vragen de vakbonden de aandeelhouders om hun stem te onthouden bij de herbenoeming van Dell op de aandeelhoudersvergadering op 12 augustus. Een dergelijke stemonthouding wordt gezien als een tegenstem.

Aandeelhouders kunnen alleen als protest hun stem onthouden als het gaat om de aanstelling van directeuren. Maar in Dells eigen bedrijfsregels is opgenomen dat een Dell-directeur zijn ontslag moet indienen mocht hij geen meerderheid der stemmen halen, zeggen de vakbonden.
'Misleidende informatie'

Misleiding

Dell heeft inmiddels gereageerd op de actie van de vakbonden. Het bedrijf zegt dat de vakbonden misleidende informatie geven over de financiële compensatie van Michael Dell. Volgens een woordvoerder heeft de directeur al meer dan vier jaar geen bonus ontvangen en in de afgelopen zes jaar geen aandelenopties gehad. Het bedrag dat de vakbonden in de brief noemen, zou van aflopende opties zijn die Dell in de jaren negentig had verkregen.