HILVERSUM - Als het nieuwe kabinet geen beperkte huurverhoging van 1 procent toestaat, kan er over tien jaar geen cent meer worden geïnvesteerd in woningbouw, renovatie en wijkaanpak.

Dat zegt vereniging van woningcorporatiea Aedes op basis van eigen onderzoek. De club heeft inmiddels alarm geslagen bij informateur Ivo Opstelten.

''Het woningmarktbeleid moet op de schop. Anders betekent dit een langzame maar zekere dood van de sociale huisvesting in Nederland'', zegt Aedes-voorzitter Marc Calon.

Overheid

Een beperkte huurverhoging kan het Rijk veel geld opleveren, stelt zijn club. Uit een 'verdienmodel' blijkt volgens Aedes dat wanneer het nieuwe kabinet een jaarlijkse huurverhoging van 1 procent boven inflatieniveau toestaat, er jaarlijks 100 miljoen euro de corporatiesector binnenstroomt.

''Met 100 miljoen euro cash kan circa twee miljard euro worden geleend voor noodzakelijke investeringen in onder andere woningbouw, renovatie en leefbaarheid. Van die twee miljard aan investeringen vloeit jaarlijks ongeveer de helft terug in de staatskas door belastingen, zoals btw, inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting.''