AMSTERDAM - In het tweede kwartaal zijn er, volgens onderzoeksbureau IDC, 63 miljoen smartphones verkocht. Dat betekent een groei van vijftig procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Telefoons met het besturingssysteem Android, voornamelijk uitgeleverd door de Aziatische producenten HTC en Samsung, zien de sterktste groei. In het tweede kwartaal van 2009 werden er nog 41,9 miljoen smartphones verscheept.

Marktonderzoeker Nielsen berichtte eerder deze week al dat Android-toestellen nu al de meerderheid vormen van de smartphonemarkt in de VS. Dat bureau kwam tot een kwartaalgroei voor de markt als geheel van 64 procent op jaarbasis.

Explosief

Volgens IDC zal de 'explosieve' groei dankzij nieuwe besturinssystemen van RIM (Blackberry), Nokia (Symbian) en Microsoft (Windows) in de tweede helft van het jaar doorzetten. IDC kijkt overigens niet naar de verkoopcijfers in de winkels zelf, maar telt hoeveel smartphones de producenten afleveren.

De groei over de eerste helft van 2010 bedroeg met ruim 118 miljoen verscheepte toestellen maar liefst 54 procent. Nokia blijft met een aandeel van 38,1 procent ruimschoots marktleider, maar "Nokia's groei blijft achter blijft achter bij de totale groei van de smartphonemarkt", aldus een woordvoerder van IDC.

Samsung

Samsung en HTC leverden, vooral dankzij hun Android-modellen, respectievelijk 172 procent en 128 procent meer geavanceerde mobieltjes af. Hun marktaandeel blijft met 4,8 procent en 7,6 procent echter relatief bescheiden.

Apples marktaandeel groeide licht naar 13,3 procent. RIM, maker van de Blackberry verscheepte voor het eerst meer dan 11 miljoen exemplaren.

Volgens onderzoeksbureau ABI Research zullen in 2013 meer dan een kwart van alle mobiele telefoons smartphones zijn. Dit jaar ligt dat aandeel op op 19 procent. Die groei komt volgens de marktvorser vooral doordat de techniek steeds goedkoper wordt.