ZOETERMEER - De oogst van appels en peren in de Europese Unie valt dit jaar flink lager uit dan de grote productie in 2009, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

De geraamde productie van appels is 9,7 miljoen ton en dat is 11 procent minder dan de vastgestelde productie van vorig jaar. De oogst van peren zal in de 27 EU-landen 19 procent lager zijn en uitkomen op 2,2 miljoen ton.

Vorige maand werd de oogstverwachting voor ons land al bekend. De oogst van appels valt in Nederland 17 procent lager uit en komt op 340 miljoen kilo, de perenoogst daalt met 14 procent naar 267 miljoen kilo.

Kwaliteit

De NFO verwacht voor het komende seizoen betere afzetmogelijkheden voor het Nederlandse kwaliteitstfruit ten opzichte van periode 2009/2010, die ''moeizaam'' wordt genoemd.

De lagere productie wordt toegeschreven aan het weer. In Polen, het belangrijkste appelland van de Europese Unie, daalt de productie zelfs met 24 procent naar 2 miljoen ton. De productie van peren zal de laagste worden van de afgelopen tien jaar. Voor de telers is het positief dat er geen perenvoorraden meer zijn.