WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juli aanzienlijk sterker achteruitgegaan dan verwacht.

In totaal verdwenen er 131.000 banen in de Amerikaanse economie (afgezien van de agrarische sector), zo meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag. Marktkenners hadden een verlies van 65.000 banen voorspeld.

De werkgelegenheid ging voor de tweede achtereenvolgende maand achteruit. In juni verdwenen volgens een nieuwe schatting van het ministerie al 221.000 banen. Eerder werd voor juni uitgegaan van een verlies van 125.000 banen.

Overheid

In de periode van maart tot en met mei verbeterde de arbeidsmarkt juist omdat de overheid veel arbeidskrachten nodig had voor het uitvoeren van een volkstelling. Afgelopen maand werden 143.000 van deze tijdelijke werknemers echter weer naar huis gestuurd.

In het bedrijfsleven werden vorige maand per saldo 71.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat waren er bijna 20.000 minder dan analisten hadden verwacht. Deze bescheiden groei is volgens economen een nieuw teken dat de Amerikaanse economie slechts langzaam van de recessie herstelt. De banengroei in het bedrijfsleven in juni werd verlaagd tot 31.000. Eerder werd een toename gemeld van 83.000 banen.

Industrie

Alleen in de industrie groeide de werkgelegenheid boven verwachting. Hier kwamen in juli 36.000 nieuwe banen beschikbaar, waar slechts op een groei van tienduizend arbeidsplaatsen werd gerekend.

Het werkloosheidspercentage in de VS bleef in juli stabiel op 9,5 procent. Analisten hadden een kleine stijging tot 9,6 procent verwacht. De stabilisering kan erop wijzen dat minder Amerikanen zich aanbieden op de arbeidsmarkt. Mensen die niet actief op zoek zijn naar een baan worden niet meegeteld in het werkloosheidspercentage.