De huidige woelige beurstijden maken veel mensen nieuwsgierig. Sommigen denken dat de beurs nu wel heel erg gedaald is en overwegen om in te stappen. Anderen willen graag beleggen, maar zijn een beetje huiverig voor de koersbewegingen. Bestond het maar: beleggen met garantie.

Door Joost van Kuppeveld I Belegger.nl

Het bestaat. Maar garantiecertificaten worden vooral veel verkocht als het eigenlijk al te laat is. Dan is de beurs al flink gezakt en is er weinig downside (risico dat de beurs verder daalt). Toch kan beleggen in deze certificaten, zeker voor mensen die hun eerste schreden op het beleggingspad zetten, een veilig gevoel geven.

Garantiecertificaten komen in heel veel smaken, maar hebben ook veel dingen gemeen. Het eerste kenmerk, en het woord het zegt het al, is garantie. Veel certificaten bieden 100 procent garantie op de hoofdsom (het ingelegde bedrag), maar er zijn er ook die een lager percentage garanderen.

Meegroeien

Een ander kenmerk is dat het beleggingsproduct kans biedt op een rendement op het ingelegde geld. Uw geld kan meegroeien met een bepaalde selectie aandelen.

Soms is dat een brede index, zoals de AEX-index, maar het kan ook zijn dat de uitgevende instelling kansen ziet in een bepaalde regio of sector en daar een product voor maakt. Garantiecertificaten hebben een vooraf bepaalde einddatum waarop de hoofdsom en de eventuele winst wordt uitgekeerd.

Garantiewaarde

Het lijkt te mooi om waar te zijn: beleggen en in elk geval je geld terug. Maar het kan echt. Alleen er moet wel een bepaalde prijs voor worden betaald. Alleen de zon gaat voor niets op.
De uitgevende instelling maakt kosten met het optuigen van de constructie. Een groot gedeelte van uw inleg gaat naar een vastrentend product (obligatie) dat op de einddatum is aangegroeid tot de garantiewaarde.

De rest van de inleg gaat naar een optieconstructie om mee te participeren in de eventuele koerswinst van de onderliggende waarde. Hoe hoger de garantie, des te minder geld is er beschikbaar voor de optie. Dus hoe hoger de garantie, hoe lager de participatiegraad.
De uitgever van het certificaat moet natuurlijk ook iets verdienen.

Om de constructie voor u op te tuigen worden kosten gemaakt. Die worden doorberekend, onder andere via van transactiekosten.

Addertjes

Zitten er nog meer addertjes onder het gras? Ja. De garantie geldt alleen op einddatum. Heeft u tussentijds uw geld nodig, dan kunt u vaak wel de certificaten verkopen, maar dan tegen de dagwaarde. Een tussentijdse garantie kan niet worden gegeven vanwege de constructie die wordt opgetuigd om de garantie op de einddatum te kunnen geven.

Pas op de einddatum is het vastrentende product aangegroeid tot die garantiewaarde en de optie is ook voor die termijn aangegaan met de tegenpartij.

En dan nog iets niet onbelangrijks. Toen de kredietcrisis in volle heftigheid bezig was viel de Amerikaanse bank Lehman Brothers om. Deze bank was een van de grootste uitgevers van garantiecertificaten, zo bleek.

Vanwege het faillisement viel de garantie weg. Let dus goed op wie de garanties verstrekt: dat is niet altijd de bank van wie u het certificaat koopt.

Deze special kwam tot stand in samenwerking met Belegger.nl