NEW YORK - Mensen hebben weer trek in kunst. In de eerste helft van dit jaar namen de wereldwijde verkopen bij de veilingen van veilinghuis Sotheby's met bijna 80 procent toe tot 2,2 miljard dollar.

Sotheby's in Amsterdam zag de omzet meer dan verdubbelen, zo blijkt uit de cijfers over het eerste halfjaar.

Sotheby's Amsterdam verkocht in de eerste zes maanden van het jaar voor 18,9 miljoen euro aan kunst. Meer dan het dubbele vergeleken met de eerste helft van het vorige jaar toen 7,4 miljoen euro werd omgezet. ''Hiermee heeft Sotheby's meer dan de helft van de Nederlandse veilingmarkt in handen'', stelt het bedrijf.

Verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van de objecten die in Amsterdam onder de hamer kwamen beliep 38.494 euro. Hoogtepunt voor de Amsterdamse vestiging was de veiling van de Peter Stuyvesantcollectie in maart, die 13,6 miljoen euro opbracht. ''Het hoogste bedrag ooit voor een veiling van moderne en hedendaagse kunst in Nederland.''

Wereldwijd verkocht het veilinghuis ruim 270 werken voor een bedrag boven de 1 miljoen dollar. Dat bewijst volgens Sotheby's dat de objecten van hoge kwaliteit zijn. Ook het veilighuis profiteert van een grote vraag vanuit Azië.