WASHINGTON - Een belangrijke economisch adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Christina Romer, houdt ermee op.

Romer heeft donderdag (plaatselijke tijd) een verklaring verspreid waarin ze te kennen geeft met ingang van 3 september geen adviseur van Obama meer te zijn.

Ze keert terug naar de Universiteit van Berkeley in Californië waar ze al hoogleraaar economie was. Obama zei in een verklaring over Romers vertrek dat ze om haar gezin teruggaat naar Californië. Romer heeft herhaaldelijk betoogd haar aanstelling in Washington als iets tijdelijks te zien.

Obama

Romer is voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs van het Witte Huis. Ze kreeg al voor het aantreden van Obama begin 2009 de opdracht een plan op te stellen om de economische crisis van 2008 te boven te komen.

Romer (1958) wordt als academica onder meer geroemd als deskundige op het gebied van crises, vooral de crisis van de jaren dertig. Romer staat er in Washington om bekend dat meer geld van de overheid in de economie wil pompen om de huidige crisis te bezweren. Tegenstanders van die visie vrezen dat zo'n beleid de tekorten bij de overheid nog verder uit de hand laten lopen.

Stimulans

Romers kreeg snel lof voor het pakket van 862 miljard dollar als 'stimulans' voor de economie. Obama tekende het kort na zijn inauguratie begin 2009. Daarna heeft het Congres echter de behandeling van veel voorstellen vertraagd. Ook zijn sommige uitgaven gekortwiekt of helemaal geschrapt.

De website van The Washington Post berichtte vrijdag dat Romers prioriteit nummer één bijvoorbeeld het behoud van banen in het onderwijs en andere publieke diensten was. Haar plannen daarvoor stuitten op verzet in het Congres. De Senaat keurde donderdag uiteindelijk het inmiddels in omvang gehalveerde plan goed.

Opvolger

Het is niet bekend wie Romer als voorzitter van de raad opvolgt. Waarnemers menen dat een lid van de raad, Austan Goolsbee, een goede kans maakt. Mocht Obama liever weer een vrouw op deze post hebben, dan wordt het mogelijk weer een hoogleraar economie aan Berkeley, Laura Tyson.